STANDARDIZACIJA TEKSTILA

ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O STANDARDIZACIJI TEKSTILA? STANDARDIZACIJA TEKSTILA DONOSI POUZDANOST I VERU U KVALITET SAMOG TEKSTILNOG PROIZVODA. U OVOM BLOGU OBJAŠNJAVAMO VAM KOJI SU TO AKTUELNI I STANDARDI KOJE POŠTUJE SCENSO D.O.O.

 

MADE IN GREEN BY OEKO-TEX®

MADE IN GREEN od OEKO-TEX® je sledljiva etiketa proizvoda za sve vrste tekstila (npr. Odeću, kućni tekstil) i ne-tekstilne komponente (npr. Pribor). Etiketa MADE IN GREEN potvrđuje da je proizvod testiran na štetne materije. Ovo se vrši putem sertifikacije u skladu sa STANDARDOM 100 od strane OEKO-TEX®. Takođe garantuje da je tekstilni proizvod proizveden održivim procesima pod ekološkim i društveno odgovornim uslovima rada. Ovo se vrši putem sertifikacije u skladu sa STeP od strane OEKO-TEX®. Možete koristiti jedinstveni ID proizvoda na etiketi da biste pratili zemlje i proizvodne pogone u kojima je proizvod sa obeleženim proizvodima proizveden.

Svaka stavka označena sa MADE IN GREEN može se pratiti pomoću jedinstvenog ID proizvoda ili QR koda. Oznaka pruža pristup informacijama o proizvodnim pogonima u kojima se proizvodi tekstil, fazi proizvodnje kojoj tkanine pripadaju i zemljama u kojima se proizvodnja odvijala. Etiketa MADE IN GREEN daje vam sigurnost da znate da je tekstilni proizvod napravljen:     

- sa materijalima koji su testirani na štetne materije     

- u ekološkim objektima     

- na sigurnim i društveno odgovornim radnim mestima.

 

STANDARD 100 BY OEKO-TEX®

 

 

Ako tekstilni proizvod nosi oznaku STANDARD 100, možete biti sigurni da je svaka komponenta ovog proizvoda, tj. Svaka nit, dugme i drugi pribor, testirana na štetne materije i da je stoga artikal bezopasan u ekološkom smislu za ljude. Ispitivanje sprovode nezavisni OEKO-TEX® instituti na osnovu obimnog kataloga kriterijuma OEKO-TEX®. U testu uzimaju u obzir brojne regulisane i neregulirane supstance, koje mogu biti štetne za ljudsko zdravlje. U mnogim slučajevima granične vrednosti za STANDARD 100 prevazilaze nacionalne i međunarodne zahteve. Katalog kriterijuma se ažurira najmanje jednom godišnje i proširuje novim naučnim saznanjima ili zakonskim zahtevima. Proizvođačima i kupcima nije lako voditi pregled pravne situacije koja se tiče štetnih materija svaki dan. Naši stručnjaci iz OEKO-TEKS® instituta to rade za vas.

 

U principu su svi tekstilni proizvodi u svakoj fazi obrade pogodni za sertifikaciju STANDARD 100, počev od navoja do gotovih tkanina i gotovih proizvoda. Prema modularnom sistemu testira se svaka pojedina komponenta i sastojci pre nego što na završnom artiklu bude dozvoljeno da nosi oznaku STANDARD 100. Ovo uključuje niti, dugmad, patent zatvarače i obloge. Otisci i prevlake naneti na spoljašnji materijal takođe su testirani na štetne materije prema kriterijumima koji se na njih odnose. Bilo da su tekstil za bebe, odeća, kućni tekstil ili dekorativni materijali: Proizvodi koji nose oznaku STANDARD 100 daju poverenje.

 

STEP BY OEKO-TEX®

 

 

STeP by OEKO-TEX® označava održivu proizvodnju tekstila i kože i predstavlja modularni sistem sertifikacije za proizvodne pogone u tekstilnoj i kožnoj industriji. Cilj STeP-a je dugoročno implementirati ekološki prihvatljive proizvodne procese, poboljšati zdravlje i sigurnost i promovisati društveno odgovorne radne uslove na proizvodnim lokacijama. Ciljne grupe za STeP sertifikat su proizvođači tekstila i kože, kao i brendovi i trgovci na malo.

STeP se razlikuje od ostalih sistema sertifikacije jer umesto da razmatra samo pojedine aspekte održivosti, on umesto toga uključuje sveobuhvatnu analizu i procenu uslova proizvodnje. STeP analizira sve važne oblasti kompanije koristeći 6 modula:    

 
- Upravljanje hemikalijama     

- Uticaj na životnu sredinu     

- Upravljanja zaštitom životne sredine     

- Društvena odgovornost     

- Upravljanje kvalitetom     

- Zaštita zdravlja i sigurnost na radu

Cilj STeP sertifikata je dugoročna primena ekološki prihvatljivih proizvodnih procesa, socijalnih uslova rada i optimalnog zdravlja i bezbednosti.

STeP se fokusira na sertifikaciju celog proizvodnog lanca u oblasti tekstila i kože. Proizvođači tekstila na svim nivoima obrade mogu biti sertifikovani, od proizvodnje vlakana do predenja i tkanja / pletenja do završne obrade i izrade. U kožnoj industriji mogu se sertifikovati svi procesi poput štavljenja, ponovnog štapiranja, umiranja, masnog tečenja, završne obrade i šminkanja. Logistički centri i proizvođači dodataka, pena i madraca takođe se mogu prijaviti za STeP sertifikat.

 

DETOX TO ZERO BY OEKO-TEX®

 

DETOKS TO ZERO kompanije OEKO-TEKS® je efikasan sistem verifikacije tekstilne i kožne industrije koji ima za cilj da sprovede kriterijume Greenpeace DETOKS kampanje u proizvodnim pogonima. U ovom slučaju, umesto sertifikacije, postoji alat za analizu za optimizaciju i praćenje upravljanja hemikalijama i kvaliteta otpadnih voda. Šta je DETOKS TO ZERO? DETOKS TO ZERO zasnovan je na DETOKS kampanji koju je Greenpeace pokrenuo 2011. godine pri čemu je cilj kampanje isključivanje opasnih hemikalija iz proizvodnje tekstila. Uz DETOKS TO ZERO, OEKO-TEKS® pruža proizvođačima tekstila i kože praktičan i upotrebljiv alat za analizu i procenu koji stvara transparentnost i kontrolu upotrebe opasnih materija.

 

Fokus je na:     

 

- Usklađenost otpadnih voda i mulja u skladu sa DETOKS TO ZERO listom ograničenih tvari (MRSL)     

- Usklađenost hemikalija koje se koriste u preduzeću prema DETOKS TO ZERO MRSL     

- Opšte upravljanje sa fokusom na hemikalije i performanse okoline

 

Kada koriste alat za analizu i procenu DETOX TO ZERO, proizvođači ne mogu „da propadnu“ ili „prođu“, jer ovo nije tradicionalni sistem sertifikacije. Umesto toga, fokus je na kontinuiranom procesu unapređenja. Analizira se i situacija u proizvodnim pogonima i priprema se snažan akcioni plan koji omogućava postepeno smanjivanje štetnih materija u proizvodnim procesima. Kome je namenjen DETOX TO ZERO? Ako ste potpisali obavezu DETOX-a od Greenpeace-a kao brenda ili prodavca, sistem za verifikaciju DETOX TO ZERO podržava vas i vaše dobavljače u postizanju ciljeva kampanje. DETOX TO ZERO takođe je dizajniran za kupce i dobavljače koji proaktivno rade na poštovanju ciljeva Greenpeace DETOX.

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.