HEMIJSKA OLOVKA - KRATKA ISTORIJA REKLAMNOG MATERIJALA

Hemijska olovka je vrsta pisaćeg programa i alata za pisanje i crtanje. Koristi se u celom svetu i predstavlja deo svakodnevnice.

Sastoji se od rezervoara, punjenja (koje može biti različitih boja) i mehanizmom s kuglicom na nanošenje tinte na papir. Kuglica se u dodiru s papirom pri kretanju počinje vrteti čime se sadržaj spremnika prenosi na površinu papira.

 

 

 

Godine 1888. Amerikanac John J. Loud je patentirao prvu moguću napravu koja je omogućavala označavati kožu u estetske i hirurše svrhe. Hrvatski naučnik Slavoljub Penkala je patentirao 1906. godine između ostalog i prethodnika hemijske olovke. Mađar Jožef Laslo Biro sa svojim bratom Đerđom prvu pravu hemijsku olovku u Budimpešti nakon osamnaest godina razvoja, osnovni oblik današnje hemijske olovke sa kuglicom koja nanosi boju na papir.

Hemijske olovke najklasičniji promotivni materijal i klasičan izbor u kampanjama i promotivnim poklonima. Hemijske olovke sa plavim mastilom, hemijske olovke sa crnim mastilom, hemijske olovke sa crvenim mastilom, plastične hemijske olovke, metalne hemijske olovke, šarene hemijske olovke, su samo deo onoga što nudimo. Od sasvim jednostavnih hemijskih olovaka do ekskluzivnih hemijskih olovaka koje predstavljaju jedinstveni poklon. Hemijske olovke uglavnom se brendiraju tampon štampom, LED štampom, UV štampom.

 

 
Pogled na mehanizam hemijske olovke

Bíró je patentirao izum 1938. u Mađarskoj, a 27. decembra 1938. u SAD pod nazivom„ Fountain Pen for Pulpink Ink“ (kasnije „Ball Pen“).

Pravi proboj na tržistu omogućio je britanski biznismen Henry George Martin. Otkrio je da su hemijske olovke idealna naprava za posade aviona jer služi bez kapanja. Kupio je patent od Bire i osnovao s Frederickom Milesom 1944. u Ridingu (Berkshire, Engleska) prvu fabriku hemijskih olovaka na svetu i započeo masovnu proizvodnju. U prvoj godini fabrka isporučuje 30.000 hemijskih olovaka RAF-u.

Hemijska olovka će zauvek ostati sve ono što jedan čovek traži da bi zapisao svoje misli, iako je informacioni razvoj uzeo maha, hemijska olovka i dalje drži primat u zapisivanju, samim tim ona ostaje tradicija.

Iskoristite priliku i posetite našu kategoriju HEMIJSKE OLOVKE za više informacija i kvalitetnih artikala, kao i raznovrsnost boja.

 

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.